onsdag 25. juli 2012

- Ser vi på det som pågår med romfolket nå, viser det at vi ikke er flinke til å vise toleranse

SKRIVER BOK:  Forfatter og journalist Åsne Seierstad fulgte 22. juli-rettssaken tett og jobber nå med ei bok om angrepet. Hun bruker det som skjedde i rettssal 250 som ramme. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix(Dagbladet): - Jeg satt i bilen på vei ut av Oslo. Venninna mi fikk en sms der det sto «hold deg unna sentrum». Vi skrudde instinktivt på radioen og hørte en reporter i sjokk. Han sa at hele fasaden av regjeringskvartalet var borte, sier Åsne Seierstad (42).

Forfatteren og journalisten var på vei til Skåtøy for ei helg med venner. Som store deler av Norges befolkning husker hun godt hva hun gjorde den regnvåte 22. juli i fjor.

Seierstad har fulgt rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik tett. I kveld leser hun en nyskrevet tekst under den nasjonale minnemarkeringen på Rådhusplassen.

- Ærefrykt

- Da jeg ble spurt av NRK tenkte jeg at dette må jeg gjøre, men det er med ærefrykt. Jeg er en dokumentarist, og for meg ble det naturlig å skrive ut fra de sterke vitnemålene i rettssaken. Teksten er basert på direkte sitat fra vitner og aktører i rettssalen, sier Seierstad og fortsetter:

- Det er en veldig direkte tekst basert på dem som er direkte rammet. Minnemarkeringen handler først om fremst om dem.

Hun beskriver teksten som kortprosa. Etter å ha sittet i rettsal 250 i ti uker er hun imponert over kraften i vitnemålene.

- Søndag blir en veldig ladet dag. Skriver man en bok eller artikkel, kan man tenke at publikum har oppsøkt teksten. Under minnemarkeringen kommer teksten mer rett inn, folk har ikke bedt om den. Det å bli invitert med på noe som betyr mye for mange gjør at man går til verkes med ærefrykt, sier Seierstad og fortsetter:

- Under rettssaken uttrykte vitnene seg veldig godt. De var rolige og sindige, men også poetiske på en hverdagslig måte. Det gikk rett inn selv om de snakket om blod, frykt og død.

Prøvelse

Etter hun skrev for det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek om 22. juli, ble hun spurt om å gjøre dekningen om et til bokprosjekt. Hun har tatt utgangspunkt i rettssaken, og bruker den som ramme for å fortelle hva som skjedde.

Hun mener vår toleranse ikke er blitt prøvet før i fjor. Likevel tror Seierstad det er for tidlig å si noe om hvordan angrepet har forandret Norge.

- Vi er blitt mer klar over vår egen sårbarhet og at vi er en del av et samfunn. I dagene etter 22. juli ble mange store ord brukt. Ord som samhold og toleranse fikk en ny dybde, men ser vi på det som pågår med romfolket nå, viser det i alle fall at vi ikke er flinke til å vise toleranse, sier Seierstad.

Hun mener full åpenhet er viktigere enn noen gang i tida framover.

- Han var på en måte en av oss. Han hadde en ganske vanlig norsk oppvekst ytre sett. Hadde det vært en utenfra hadde det vært en større prøve for vår toleranse. Jeg tror vi må gå inn og studere høyreekstremismen. Selv om enkelte er lei av saken, må vi belyse alle sider og diskutere dem, sier Seierstad.

Hentet fra: dagbladet.no
Rune Langerud