mandag 23. juli 2012

50 000 minnet terrorofrene på Rådhusplassen

MINNEKONSERT: Bruce Springsteen og Steven Van Zandt var blant artistene som leverte musikalske innslag under minnekonserten på Rådhusplassen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
(Dagbladet): Trompet-spiller Tine Thing Helseth åpnet konserten i kveld sammen med Kringkastingsorkesteret, med en melodiøs versjon av Ole Paus' «Mitt lille land».

Rundt 50 000 publikummere trosset duskregn og paraplyforbud, og møtte opp på Rådhusplassen.

- Står her sammen

Det offisielle programmet inkluderte ti musikalske innslag, og tre litterære.

Etter Thing Helset, entret den svenske artisten Laleh scenen og framførte låta «Some Die Young», ei låt som har betydd mye for mange i ettertid av 22. juli i fjor.
Flere av de frammøtte fikk frysninger av den hvitkledde artisten, og mange begynte også å gråte av framføringen.

Deretter overtok Haddy N'jie, som ledet minnekonserten, plassen på scenen.
- Så står vi her, ett år senere. For noen av oss har verden nesten vendt tilbake til det normale, til en hverdag. Andre lever fremdeles med den smerten, avmakten og forvtilelsen. Midt i dette felleskapet kjemper de med et grenseløst sinne og sorg. Vi skal fortsette å ta vare på hverandre, sier Hadd N'Jie fra scenekanten.

- Vi skal fortsette å ta vare på hverandre - vi skal alltid huske de som ikke kom hjem igjen, de som ble stjålet fra oss. Vi står her sammen, sier Haddy N'jie videre.

- Vi valgte rett

DeLillos framførte en nyskrevet låt, og Jens Stoltenberg talte til de oppmøtte:

- Vi hadde et valg for et år siden: Vi kunne stengt oss inne bak fryktens dør. Reist gjerder av mistillit. Istedet åpnet vi opp og bygget broer av tillit. Det var vårt spontane svar på volden i fjor. Vi valgte rett, sa han blant annet i talen.

- La oss ære de døde ved å glede oss over livet, avslutter statsministeren.

Deretter opptrådte Marit Larsen, før Åsne Seierstad leste en nyskrevet tekst.

Vrikket på dansefoten

Halvdan Sivertsen og Øyvind Vinni Sauvik inviterte til allsang med sin «Sommerfuggel i vinterland»-duett og fikk publikum, inkludert kronprinsen og statsministeren, til å vrikke på dansefoten.

Også Karl Ove Knausgård framførte en nyskrevet tekst, der han blant annet oppfordret publikum til å snu seg rundt og se på hverandre. Det gjorde publikum. Flere blikk møttes, flere smil ble utvekslet.

• Se Knausgård framføre sin tekst her.

Hiphop-duoen Karpe Diem fikk også flere par føtter til å bevege seg i takt til deres nyskrevne låt, «Påfugl», før Mari Boine framførte sin joik.

Bjørn Eidsvåg spilte også en låt skrevet for anledningen, kalt «Alvøen», og Frode Grytten leste opp sin tekst.

Springsteen dukket opp

Etter Gryttens videohilsen var sendt, kom mannen alle hadde håpet på inn på scenen: Bruce Springsteen.

- Steven og jeg er beæret over å bli invitert hit i kveld, sa Bruce Springsteen.

Med gitarist og norgesvenn Steven Van Zandt ved sin side, spilte han «We Shall Overcome», godt tatt i mot av publikum.

Sistemann ut på scenen var Lillebjørn Nilsen. Han framførte både «God natt Oslo» og «Barn av regnbuen», sistnevnte med stor allsangfaktor.

Avslutningsvis ble en svært melodiøs versjon av Nordahl Griegs «Til ungdommen» spilt: Kirkeklokkene på Rådhusplassen kimte, akkompagnert av Kringkastingsorkesteret.

Hentet fra: dagbladet.no
Rune Langerud