lørdag 21. juli 2012

Dramatisk mytteri i militærleir på Madagaskar


Situasjonen er søndag kveld under kontroll, sier en talsperson for militæret.
Tidlig søndag morgen ble det meldt om skyting i militærleiren like ved Antananarivo internasjonale flyplass. Skytingen varte i flere timer.
- Sikkerhetsstyrker har gått inn for å rydde leiren. Flere mytterister er blitt arrestert, sier militærets talsperson, Philibert Ratovonirina søndag kveld.
Minst tre personer skal ha blitt drept i sammenstøt mellom mytterister og sikkerhetsstyrkene, deriblant lederen for mytteriet, Koto Mainty, en tidligere livvakt og militær. Fire skal være skadd.

Forhandler skutt

Tidligere søndag ble også en offiser fra hæren skutt og drept av mytteristene, etter at han hadde blitt sendt inn på den okkuperte militærbasen for å forhandle.

Forsvarssjefen hevdet rett før dette at situasjonen var under kontroll, noe den viste seg å ikke være.
Det er fortsatt ukjent hvilke krav soldatene stilte eller hvor mange soldater som deltok i mytteriet.

Politisk maktkamp

Opprøret skjer like før de to mennene som kjemper om makten i landet skal møtes i et forsøk på å løse en politisk krise som har vart siden militæret bidro til å styrte president Marc Ravalomanana i et kupp i 2009.
Ravalomanana lever nå i eksil i Sør-Afrika, men i september 2011 signerte han og rivalen Andry Rajoelina et veikart for fred som er ment å lede fram til nye valg.
Planen er imidlertid ikke blitt implementert slik det var avtalt.
En diplomatisk kilde sier til AFP at mytteriet kan være et forsøk på å få avlyst møtet som skal holdes mellom de to lederne på Seychellene førstkommende onsdag. (©NTB)

Hentet fra: aftenposten.no
Rune Langerud